Bitcoinová burza MtGox

27. 02. 2014 7:37:20
V úterý zcela zhasla netová stránka dosud největší a nejzavedenější burzy s elektronickou kryptoměnou - Bitcoinem. Zcela pomýlené jsou komentáře hlavních českých novin. Komentátoři neumí rozlišit mezi spekulací a fakty, nerozliší pád firmy a měny.

Známá fakta o dění na burze

Během několika posledních měsíců značně pokulhávaly výběry hotovostí (světových měn) z účtů klientů. Klienti si stěžovali, že výběry trvají týdny až měsíce. Během února byl pozastaven výběr nakoupených bitcoinů z účtů klientů.

Samotná burza omezení vysvětlila odkazem na technické problémy s dvojitým výběrem bitcoinů. V úterý v poledne japonského času pak netová stránka burzy zbělela. Teprve druhý den se objevila hláška s prosbou o trpělivost a bodu obratu v jejich podnikání, detaily budou brzy představeny.

Twitter zcela odmlčen, Facebook dloooouho neaktulizován. Firma koupila asi dosti drahou třípísmenkovou doménu gox.com a na stejnojmenném facebookovém účtu aktivně komunikuje s klienty. Záměrem je prý vybudování novější a fantastické burzovní domény GOX.com, účty zákazníků budou ponechány.

Co se patrně stalo

Příčinou zpomalení výběru hotovosti může být opravdu silný nárůst vkladů a výběrů, který snad banky nezvládaly. Protože patrně jedinou rychlou variantou výběru prostředků byl výběr bitcoinů, zájem o ně výrazně vrostl. Důsledkem byla dlouhodobě vyšší cena než na okolních burzách.

Mezitím postupně burza přiznala, že některým klientům omylem vyplatila dvojnásobek bitcoinů a tak o ně přišla. Tenčící se zásoba bitcoinů přiměla burzu zastavit výběr bitcoinů. V tom okamžiku naopak cena prudce klesla, protože jediná cesta výběru z burzy byla nyní jen přes hotovost světových měn na účet. Ti kdo v burzu ztratily důvěru a chtěli stáhnou prostředky, za jakoukoliv (i velmi nízkou) cenu prodali bitcoiny a převedly dolary, eura a další měny na svůj účet.

Příčina dvojitého výběru bitcoinů

Značně sofistikovaní podvodníci se solidní výpočetní silou dokázali při výběru bitcoinů změnit něco jako variabilní symbol v době převodu (ověřování platby). Tato skutečnost je známá a popsaná a nemůže mít naprosto žádný vliv na proběhnutí (ověření) a příjem platby. Stejně jako je ďábel skryt v detailu, burza zanedbala kontrolní mechanismy. Po odeslání bitcoinů z burzy a změně variabilního symbolu reklamovali podvodníci burze, že peníze pod tímto variabilním symbolem nedošly. Burza původní VS nenašla (byl silou změněn) a peníze poslala znovu. NEOVĚŘILA si, což lze velmi snadno, že na zadanou adresu peníze došly, byť s násilně změněným VS. Jde jen o totální diletantství burzy. Bohužel toto trvalo patrně dlouhé měsíce a zmizel snad měsíční obrat burzy. Není známo, zda burza předala věc policii, protože o výběr mohou žádat jen zákazníci, kteří zaslali burze kopie osobních dokumentů (adresované účty, pasy či identifikační karty).

V žádném případě to není systémové selhání bitcoinu. MtGox je obětí svého úspěchu, zanedbala patrně své personální, odborné zdroje. Rozhodně také nejde o Ponziho schéma (pyramidu), burza nevlastní ani neposkytuje dále prostředky na účtech klientů. Deficit je dílem krádeže.

Jaký je stav a jaká budoucnost

Burza přerušila obchodování, klientům neumožňuje přístup k jejich účtům, vysvětlení prakticky žádné. Nebyla však prohlášena insolvence.

Na druhou stranu je mlhavě budována nová směnná struktura. Patrně se jedná o snadnější a rychlejší převod peněz a nové související finanční služby a produkty. Burza prosí o trpělivost a omlouvá se za to, že zatím v době velkého zlomu, neposkytne žádný nástin plánů.

Jeden z partnerů burzy, se kterým vyjednávali, vynesl některé strategické plány. Evidentně jde o dokument velmi zjednodušený a s cílem burzu poškodit. Přesto však z něj lze vyčíst směřování a uvažování burzy. Do měsíce by měl být spuštěn zmíněný portál Gox.com s novými službami a bezpečnou technologií. Všech 1,1 milionů účtů by mělo být zachováno, plus minimální poplatky, marketingová omáčka atd. Celkový obrat v bitcoinech odhaduji na 2 mld UDS měsíčně, MtGox měla asi 20 % podíl. I při zcela minimálních maržích jde o mimořádně, opravdu mimořádně výnosnou činnost. Je tu jistá šance, že k bankrotu nedojde a činnost bude obnovena.

Co je to vlastně bitcoin

Nakonec krátký popis bitcoinu pro ty, kdo měnu moc neznají. Bitcoin je digitální peněžní měna. Jakýkoliv oběh je anonymně zaznamenán celou sítí, všemi interesovanými uživateli. Není tu tedy centrální autorita (např. banka), ověření plateb je decentralizované. Měnu tedy nikdo (zatím) nemůže padělat, zabavovat, způsobovat inflaci. Podobné vlastnosti má zlato. Na rozdíl od zlata lze bitcoin snadno kouskovat a rychle posílat po celém vesmíru (kde mají digitální paměť a připojení k síti). Na rozdíl od kreditek, PayPal atd. je zaslání velké i zcela nepatrné částky prakticky zdarma.

Připomenu, že hodnotu měny (zlata, dolaru, bitcoinu či koruny) určuje jen a jen důvěra uživatelů. Oblíbenost archaického zlata či nově zaváděnách digitálních měn spočívá v důvěře v lepší UCHOVATELNOST hodnoty, narozdíl od měn manipulovaných centrálními bankami či státy. Ostatně hyperinflaci marky či měnovou reformu pamatují naše babičky, dolar jen za sto let ztratil 90 % své hodnoty.

Autor: Martin Pražák | čtvrtek 27.2.2014 7:37 | karma článku: 9.24 | přečteno: 434x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 303 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1035
Jsem jen hloupý zahradník.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...