Martin Pražák

Každý, kdo si vypěstuje své vlastní jídlo bude zločinec

29. 10. 2013 7:17:26
Evropská komise navrhuje zákon, který bude silně a byrokraticky regulovat obchod a pěstování všech rostlin, včetně ovoce a zeleniny (Plant reproductive material law).

Nadále, podle návrhu EK, nebude možné prodávat ani poskytovat semínka, podnože či rostliny, které nejsou zapsané v národním či unijním registru. Zápis do registru není zadarmo.

Opatření nezasáhne jen zahradníky, kteří množí rostliny a semínka okrasných, ovocných a zeleninových rostlin. Zakáže množení i zahrádkářům a pěstitelům.

Návrh zákona odporuje přírodním zákonům a desetitisíce let starým tradicím zemědělců - živitelů. Zakládá precedenty, dle nichž bude možné kriminalisovat pěstování brambor, rajčat, jablek a švestek na každé zahrádce.

Nebude prakticky možné prodávat a kupovat farmářskou zeleninu a ovoce bez unijních razítek, každý zahrádkách bude muset bých schopen prokázat, kde svou (samozřejmě certifikovanou) sadbu či semínka koupil.

Připomenu Biblická slova ze Knihy zjevení Sv. Jana:

Zjevení Janovo 13:1 A nutí všechny (dravá šelma, pozn. aut.), malé i veliké, bohaté i chudé, svobodné i otroky, aby měli na pravé ruce nebo na čele cejch, aby nemohl kupovat ani prodávat, kdo není označen jménem té šelmy nebo číslicí jejího jména.

Nakonec motto:

Omnium rerum, ex quibus aliquid acquiritu,

nihil est agricultura melius,

nihil uberibus,

nihil dulcius,

nihil homine libero dignius.

Cicero

(Ze všech věcí a zaměstnání, z nichž se cokoliv získává, nic není lepšího, nic plodnějšího, nic příjemnějšího, nic důstojnějšího svobodného člověka, nežli zemědělství.)

PS

Jelikož jsem jen hloupý zahradník, uvítám znalé a fundované komentáře ke zmíněnému zákonu, který nejsem schopen plně zhodnotit díky newspeeku Evropských byrokratů. Klidně uveďte i odkazy do komentářů níže. Děkuji

Autor: Martin Pražák | karma: 32.11 | přečteno: 1981 ×
Poslední články autora