Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor s Kardinálem Dukou

Jeho Eminence kardinál, arcibiskup pražský, Primas český, Metropolita český, Dominik Duka v rozhovoru.

Vážený otče arcibiskupe, podal jste žalobu na brněnské divadlo kvůli kontroverzním divadelním inscenacím Naše násilí a vaše násilí a Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiče.

o. Duka:  Měl jsem špatný den a nechal jsem se unést svým egem a důležitostí. Co nejdříve žalobu stáhnu.

Rozhodnutí jste ale vážně učinil.

o. Duka:  Každý se může splést, je dobré ale chybu přiznat.

V žalobě zmiňujete útok na nezadatelnost práv, na svobodu náboženského vyznání, na právo na důstojnost a čest, silně prý hra zasáhla do Vašeho vyznání. Jde prý o zlou urážku.

o. Duka:  To z lidského a právního hlediska pravda stále je. Miluji ale Krista a hlásím se k Jeho příkladu. Kristus nepřišel hlásat morálku ale radikální Boží milosrdenství. Svým ukřižováním ukázal, že nevadí ani to, že ho zabili a znemožnili v očích tehdejšího světa. Proč bych já měl tak moc dbát na, o mnoho drobnější újmu, která se stala mně. Chci ukazovat Jeho poselství svým postojem, jak nás k tomu vybízí v páté kapitole Matoušova evangelia:  „Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec“. Což znamená - buďte dokonalí v lásce.

Pokud se ale hlásíte k učení člověka, který znásilňuje ženu, pak je vaše důstojnost nižší než osoby, která se k takovému člověku nehlásí, protože znásilnění ženy je předně odporným projevem.

o. Duka:  Ano, opakuji, že to urážka je, újma se mi stala. Kristus nás ale učí odpouštět. Máme-li být stejně dokonalí, jako je náš Otec, musíme směřovat k milosrdenství a ne trestu.

Tady nehovoříme o trestu, chceme, aby soud našel hranici, co už je nepřijatelné.

o. Duka:  Není příjemné, když někdo uráží vaše vyznání. Opravdu mě to bolí a mrzí, snižuje to důstojnost mou i všech opravdových věřících. Věřím, že by se měla tato hranice jasněji stanovit. Nicméně důležitější pro mne je vyzařovat Kristovo světlo. To je také jediná pravdivá možnost, jak ukazovat druhým krásu Kristova učení. Tato evangelizace je podprahová, nemá viditelné výsledky, ale je pravdivá a radostná. Proto chci vystoupit a říci, jsem hříšník, udělal jsem s žalobou chybu a lituji toho, chci to napravit. Můj postoj je milosrdenství, nechci trestat viníka, jen protože se mě to dotklo.

Znovu ale, v žalobě nejde o trest.

o. Duka:  O trest jde. Uražená ješitnost chce dát viníkovi „po hubě“. V právní společnosti to nelze přímo, fyzické násilí (odnětí svobody, podmínku, příkaz omluvit se atd.) smí vykonávat jen stát. Je to takové šermování papíry, místo kordů, ale přesto je to násilí.

Proč by například sprostá urážka mé matky neměla být potrestána.

o. Duka:  Ano, potrestání je v pořádku, ale víc v pořádku podle Krista je milosrdenství. Musíme také zohlednit to, že to je náš výklad, třeba tou kontroverzí, ačkoliv si to nemyslíme, chtěl autor na něco významného poukázat. Saudskoarabská justice a společnost vůbec, nesnese i mnohem menší urážku vyznání, trestá ji velmi brutálně. Ještě brutálněji trestá takové urážky radikální islamismus, který rovnou bere spravedlnost do svých rukou a vyhlašuje svaté války, fatwy a často i něco horšího. Mám já obhajovat svou dotknutou čest stejnými metodami, tedy požádat stát, aby zakázal zobrazovat náboženské symboly v nelichotivém světle? Bylo by to příjemné a snadné, ale nebyla by v tom láska a milosrdenství, bylo by to na stejné úrovni, jako fatwa na Satanské verše, které se, mimochodem, ani mně osobně nelíbí.

Nebude působit přiznání chyby kardinála a Primase českého jako slabost? Nebudou pak zpochybňovány další vaše kroky?

o. Duka:  Stejně jako svatý otec František hovoří o pokoře, službě, milosrdenství a lásce k člověku, chci mít postoj Krista, který u tvých i mých nohou klečí a slouží mi omýváním. Nedovedu si představit tohoto klečícího Krista vynucovat si úctu u soudů. Naopak, když mu přivedli cizoložnou ženu, aby ho pokoušeli, reagoval velmi překvapivě. Zákoníci po něm vyžadovali, aby v praxi ukázal své milosrdenství, které všude hlásal, a popřel tím prastarý zákon daný Bohem, což by ale bylo bohorouhání. Ježíš to vyřešil konstatováním: Kdo jsi bez viny, první hoď kamenem. Když se všichni rozešli, řekl ženě „ani já tě neodsuzuji, běž a víc nehřeš“. Žádný trest, čiré milosrdenství.

Křesťané ale přirozeně poukazují na to, co je dobré a co je špatné.

o. Duka:  Zajisté, náš postoj je jasný, dáváme ho najevo zřetelně. Není ale nutné si ho vynucovat. To bychom byli stejní jako nesmiřitelní islamisté, kteří také dávají najevo svůj názor a postoj, ale všemi dostupnými prostředky si ho vynucují po druhých. Kristus ale dává jiný příklad. „To je mé přikázání, abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás.“

Jako pastýř ale sloužíte své církevní obci, necháte urážet poctivé věřící?

o. Duka:  Ježíš v 18. kapitole Matoušova Evangelia jasně říká: „jestliže se neobrátíte a nebudete jako děti, nevejdete do království nebeského“. Přesnější překlad slova dítě by zněl chlapec čili malý sluha, poslíček, poskok. Pokud se tedy nebudeme mít postoj jako tento malý poskok, jsme jako zákoníci a farizejové, kteří jsou si jistí svou důležitostí a mají „nastřádáno“ pro budoucí život. Věřící bych chtěl s láskou nabádat k postoji pokory tohoto malého poslíčka, nikoliv žádat světskou spravedlnost pro ty, co na poslíčka shlížejí pohrdavě.

Poznámka: je snad patrné, že rozhovor je fiktivní. Pokora Kristova, chudoba a milosrdenství vyzařují spíše z papeže Františka.

Autor: Martin Pražák | čtvrtek 16.8.2018 11:30 | karma článku: 8,86 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Martin Pražák

Prezidentova tibetská vlajka

Miluju prezidenta. Líbí se mi, jak se vypořádal s vyvěšovači tibetské vlajky ve Frenštátě pod Radhoštěm.

5.11.2016 v 6:16 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Politika

Martin Pražák

Smrt vinohradu

Chtěl bych požádat o radu, váš názor. Soused mi ze zlomyslnosti postříkal mladý vinohrad, který nyní umírá. Potrestat ho?

17.9.2015 v 7:21 | Karma: 22,39 | Přečteno: 905x | Diskuse| Ostatní

Martin Pražák

Hysterie kolem policejních vzorků DNA

Interní technické řešení pro minimalisaci falešných stop, týkající se jen vybraných policistů, dostalo hysterický rozměr. Dlužno dodat díky neznalosti a falešným projekcím.

18.12.2014 v 7:37 | Karma: 8,09 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ostatní

Martin Pražák

Porušení mezinárodního práva na Krymu

Jeden z nejdůležitějších argumentů v komentářích dosud nezazněl. Problematické není připojení Krymu k Ruské federaci, ale zvolený postup. V rešerši blogů iDnes na téma Krym autor článku nalézá drtivou převahu osobních hodnocení nad objektivním pohledem.

18.7.2014 v 7:18 | Karma: 10,46 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Martin Pražák

Začíná se prodávat pilulka pro sebevrahy

Od pondělka bude v českých lékárnách k dispozici pilulka, která sebevrahům umožní šetrnější odchod ze života, než jaký mohly podstoupit doposud. Zjistila to MF VČERA. Proti registraci pilulky přitom v ČR protestovaly desítky tisíc lidí.

17.6.2014 v 7:11 | Karma: 15,36 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1035x
Jsem jen hloupý zahradník.

Seznam rubrik