Martin Pražák

Rovnost?

7. 10. 2013 7:34:06
Rovnost je pradávným snem mnoha snílků. Je hlavním heslem Francouzské revoluce. Jde o tradičné a největší téma evropské levice.

Chce však někdo rovnost? Chce někdo tvář stejnou jako soused? Chce mít někdo stejný sex jako soused? Chce mít někdo stejnou práci, stejné hemoroidy, stejný příjem jakou soused?

Ovšem že nikoliv, mluví-li kdo o rovnosti, jde mu o to mít víc.

Není-li to srozumitelné, zkuste rozklíčit hesla: stejná práva pro ..... znamená lepší než nyní, nikoliv stejná jako pro občany Somálska; stejná zdravotní péče znamená mít se podstatně lépe jak 3/4 lidstva. Nemylme se, že jde jen o nás. Pokud je rovnost jen pro omezené komunity, pak lze stejně zdůvodnit, že rovnost je jen pro právníky, politiky, mladé, Olomoučany nebo jen pro moji rodinu. Znovu opakuji, hesla o rovnosti, znamenají chtít více.

Rovnost je navíc utopie. Nikdy nebudou mít lidé stejně peněz, nadání, zdraví, mládí a krásy, vůbec všeho.

Rovnost je omluvou za nejobludnější zvěrstva. Stejnaká německost v pojetí hitlerovském, Ruští i Čeští komunisté vyvlastňovali, aby někdo neměl více (kapitálová rovnost).

Může státní rozpočet zvýhodňovat některé jedince či celé skupiny? Ano, nikdy nedělal nic jiného. Cožpak se má tisícstomiliard v rozpočtu rozdělit počtem obyvatel ve jménu rovnosti?

Rozkličme tedy nyní požadavek levice zabránit vrácení církevního majetku. Zdůvodňují to, lakonicky, církve si to nezaslouží, nakradli to během tisíce let, nebo malebným nesmyslem - majetek řádů a církví nebyl jejich majetek. Je lepší budou-li kněží stále dostávat stejný (rovnost) plat od státu a stát si bývalé církevní majetky ponechá pro všechny (rovnost).

Bohužel, mi stále vychází, že vůbec nejde o rovnost. Jde jen o to vzbudit nenávist k někomu, kdo si nahrabe. Velké množství lidí slyší na rovnost a nelíbí se jim, že někdo je bohatý. Na bohatství převáděného církevní majetku lze snadno ukázat, proto je zneužito k rozplamenění primitivních pudů.

Pokud to není srozumitelné, zde příklad. Proč je akceptovatelné, že Národní divadlo dostává každoročně stejně peněz, jako mají církve dostávat po dobu padesáti let. Proč nevadí dar miliard korun každoročně, navěky pro Národní divadlo a vadí vrácení vlastního majetku ve stejné částce po dobu padesáti let? Do divadla může každý, do kostela či hospice také, ostatně na věčnost musí už každý.

Znovu opakuji, nejde o rovnost, spravedlnost, jde o závist, svár. I přes odlišný politický postoj bych vřele uvítal KONSTRUKTIVNÍ levici, je potřeba a má své místo. Mrzí mne, že jejich program mezi řádky obsahuje zřetelné sdělení - vyvlastnit, potrestat, nenávidět.

Kéž alespoň vaše komentáře ke článku slouží k diskusi, ne k dmýchání nenávisti.

Autor: Martin Pražák | karma: 11.08 | přečteno: 359 ×
Poslední články autora